BİR DİL NASIL ÖĞRENMEYE BAŞLANMALI?

BİR DİL NASIL ÖĞRENMEYE BAŞLANMALI?

  • 9 Ay önce yazıldı
  • Dil Sakinleri
  • 4815
  • 4 dk da okunabilir

     İnsan bir dili öğrenmeye niyet ettiği zaman bu tür sorular aklını kurcalayabiliyor. Bu yazıda bütün bu soruları kolaylıkla yapabilmeniz için yüzde 90 herkesin yaptığı bir yanlıştan ve herkesin yapması gereken bir doğrudan bahsedeceğim.

     Elbette internet üzerinden güzel oynatma listeleri ayarladınız, planlarınızı, günde kaç kelime öğrenmek istediğinizi belirlediniz. Kelimeleri bulabileceğiniz siteler, sözlükler keşfettiniz. Her şey mükemmel. Gramerleri öğrenmeye ve öğrendiğiniz her şeyi sonrasında açmayacağınız defterinize ilave ettiniz. Muhteşem ilerliyorsunuz (!)

     Bunlar dil öğrenirken yaşanan olayların olmazsa olmazı. Elbette defteriniz olsun; elbette kendinize planlar, programlar ayarlayın. Ancak bir şeyi eksik yaptığınız sürece hepsi sadece beyninizde bir bilgi torbası olacak.

     Dil öğrenmemizin sebebi olmasına rağmen yine de unuttuğumuz ve gözden kaçırdığımız bir şey var. ‘’İLETİŞİM’’

     Birazdan harika bir öneriden bahsedeceğim ancak ondan önce bir şeye değinmek istiyorum. Siz öğrenmek istediğiniz dili öğrenmek için öğrenmiyorsunuz. Konuşmak için öğreniyorsunuz. O zaman konuşun! Gerektiği zaman mesajlaşmak için öğreniyorsunuz. O zaman YAZIN! Birileri konuşurken onları anlamak için öğreniyorsunuz. O zaman DİNLEYİN! Kitap veya tabela okumak için öğreniyorsunuz o zaman OKUYUN!

     Kelime ezberi yapmak için öğrenmiyorsunuz. Kelime ezberi YAPMAYIN! Dilbilgisi kurallarını öğrenmek için öğrenmiyorsunuz. KURAL EZBERLEMEYİN! Defterinizi doldursun diye öğrenmiyorsunuz. DEFTERİNİZİ DOLDURMAYIN!

     Evet… Artık dili ne için öğrendiğimizi anladığımıza göre hadi gelin neye dikkat ederek yabancı dilimizi öğrenmeliyiz bu sorunun cevabını bulalım.

     Başka bir yazıda Fransızca öğrenme serüvenimden bahsedeceğim ancak burada kısaca bir değinmem gerekiyor. Fransızcayı İngilizceye göre daha akıcı ve hızlı şekilde konuşabiliyorum çünkü Fransızca öğrenmeye karar verdiğim zaman hiç oturup gramer kurallarını not almadım veya kelimelerden uzun uzun listeler oluşturmadım. İlerleyen zamanlarda elbette ki yaptım bunu ancak başlangıç kısmında tek yaptığım şey, şimdiki zaman, geçmiş zaman ve gelecek zamanla ilgili çok temel çok sade şekilde kuralları öğrendim ve elde avuçtaki 20-30 tane kelime bilgimle her gün konuşma yaptım.

Ben - Ben gidiyorum - Ben eve gidiyorum - Ben eve gitmek istiyorum - Ben annemle eve gitmek istiyorum…

Yiyorum - Seninle yiyorum. - Seninle hamburger yiyorum

Gideceğim - Tuvalete gideceğim…

Kütüphanedeyim. - Kütüphanede kitap okuyorum.

gibi cümleleri sürekli kuruyordum. Hatta aynı cümleleri kurmaktan çok sıkılmıştım ancak bir yandan okulum vardı ve Fransızcaya vakit ayıramıyordum. Elimdeki 10 tane cümleyi hızlı hızlı kurar hale gelmiştim yani bir akıcılık sağlamıştım.

     Okullar kapandı ve tatil olduğu ilk an Fransızca çalışmalarıma geri döndüm. Geri döndüm derken, kelime ezberleri yaptım, yeni gramer kurallarına çalıştım… Ve o an bir şeyi fark ettim. Yeni kelimeleri öğrenir öğrenmez cümlelerde hızlı şekilde kullanabiliyor ve hiç takılmıyorum. Ya da yeni bir gramer kuralı öğrendiğimde ilk başta düşünerek konuşsam da kısa sürede hızlanabiliyordum.

Peki bunun sırrı neydi? İşte sır bu…

     Dil öğrenim sürecimi 10 cümle bile olsa bu cümleleri sürekli konuşa konuşa başlattım. Ve bir dile 30 kelime ve 4 5 gramer kuralı bilerek başlamak, bana sonraki öğreneceğim binlerce kelimeyi ve onlarca gramer kuralını hızlıca edinebilme şansı tanımış oldu. Şöyle bir düşününce insanların yaptığı genel hataya gelelim. Yüzlerce kelime öğrenip onlarca gramer kuralını kağıt üzerinde deneyip yabancı biriyle konuşabileceğimizi sanıyoruz. Halbuki çarkı bu kadar bilgiyle döndürmek zordur! Daha az kelimeyle çarkı döndürmeye başlatıp ivme kazanınca artırmak daha güzeldir ????

     O zaman işte size yapılacaklar listesi:

     En çok kullanılan 50 kelimeyi değil de, ev-market-anne-baba-kardeş-okul-kütüphane-yemekhane-gitmek-yemek-içmek-olmaz-sahip olmak gibi günlük hayatta en çok kullandığımız 50-60 kelime belirleyin. Bunları not alıp fiillerin geçmiş, gelecek ve şimdiki zamanda çok kısa şekilde çekimlerini öğrenin. Ve bir daha kağıt kaleme bakmadan bu kelimelerle kombinasyonlar kurarak her gün tekrarlayın. Emin olun dil öğrenmeye başlamadan önce bunun gibi yapılan bir etkinlik çok uzun dönemli ve size 10 adım ileriden başlatacak bir şey olacak.

Bana güvenin !?!

happy 227
in_love 129
lol 42
silly 54
Angry 23
crazy 35
cry 23
not_sure 32
omg 23
sad 31
Yorumlar

Okudum ve pratik buldum

Çok mantıklı ve yararlı bir açıklama olmuş yılladır bu şekilde düşünüyorum bu durumu ama asla uygulamaya geçiremiyordum. İlham ve cesaret kaynağı oldu teşekkürlerrr????????????‍♀️✨

Mantikli

Yorum Yaz
Kodlattir.com