
Dil Öğrenirken Kendimize Nasıl Hedefler Koymalıyız?
- 9 Ay önce yazıldı
- Dil Sakinleri
- 1093
- 4 dk da okunabilir
Nasıl Hedef Belirleriz?
- Herkesin dil öğrenme motivasyonu farklıdır. Bu nedenle ilk işimiz, dil öğrenme serüvenine atılmamızın temel nedenlerini hatırlamak olmalıdır. Belirli bir kültüre veya ülkeye ilgi mi duyuyoruz, akademik hedeflerimize ulaşmak için dili bir araç olarak mı görüyoruz, uluslararası iş dünyasındaki olanaklardan mı faydalanmak istiyoruz veya küreselleşen dünyada farklı kültürden insanlarla iletişim kurarak daha geniş bir çevre edinmek mi istiyoruz? Bu soruların cevapları, çalışmalarımızın içeriğini ve süreci belirleyecek olan önemli unsurlardandır. Örneğin kariyeri için dil öğrenen kişiler, iş e-postaları yazma, iş toplantılarına katılma, sunum yapma veya profesyonel bir ortamda iletişim kurma becerileri üzerine çalışabilirler. İşyerlerinde sertifikasyon önemli olduğundan, sertifika programları ve sınavlarına hazırlayan bir dil kursundan yardım alabilirler. Farklı kültürlerden çevre edinmek amacıyla dil öğrenen kişiler ise, konuşma partneri bulmayı daha fazla önemseyerek onlarla sıkça pratik yapabilirler. Bu kişiler için resmi dil yerine günlük dili öğrenmek, terimler yerine sık kullanılan kelimeleri öğrenmek daha ön plandadır. Böylece kendimize bir öncelik sıralaması da belirlemiş oluruz.
- Mevcut dil seviyemizi öğrenmeliyiz. Bunun için dil seviyesi testleri veya değerlendirmeleri uygulayabiliriz. Böylece nereden başladığımızı bilebilir ve ilerlememizin takibini yapabiliriz. İlerlememizi takip etmek, ne kadar yol kat ederek neleri başardığımızı izlemek, motivasyonumuzu artırabilir.
- Kendimize amaçlarımız doğrultusunda uzun vadeli hedef belirlemeliyiz. Bu hedefler C1 seviyesine ulaşmak, IELTS ve TOEFL gibi uluslararası kabul gören sınavları geçmek veya dilin konuşulduğu bir ülkeyi ziyaret edip yerel halkla iletişim kurmak olabilir. Zaten bu hedefler, dil öğrenme çabamızın nedenini sorguladığımızda, belirgin olarak görülebilen ve kolayca belirlenebilen hedeflerdir.Edwin A. Locke ve Gary P. Latham, hedeflerin öznel, ölçülebilir ve somut bir şekilde belirlenmesinin; hedeflere ulaşma olasılığını artırdığını gösteren kapsamlı bir teori geliştirmiştir. Bu teori, birçok araştırmanın temelini oluşturur ve hedef belirlemenin etkisini vurgular. Bu nedenle hedefleri koyarken belli bir süre veya tarih belirtmek, yani ölçülebilir hedefler koymak, ilerleyişi takip etmemize ve başarıyı daha net şekilde değerlendirmemize olanak sağlar. Ayrıca hedefleri soyut kavramlardan ziyade somut ve belirli hale getirmek de oldukça önemlidir. Örneğin, “Daha iyi bir konuşmacı olmak” yerine, “IELTS sınavında en az şu kadar puan almak” gibi somut hedefler belirlenmelidir.
- Bizi uzun vadeli hedeflerimize sistemli şekilde ulaştıracak olan kısa vadeli hedefler belirlemeliyiz. Örneğin; şu kadar zaman haftalık dil dersleri almak, her gün şu kadar süre pratik yapmak ve haftalık olarak şu kadar sayfa düzenli okuma ve yazma alışkanlığı kazanmak, bu hedeflerden bazıları olabilir. Bu hedefleri belirlerken ne kadar zaman ayırabileceğimiz, yeterliliğimiz gibi unsurları dikkate alarak gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler olmasına dikkat edilmelidir. Hedefler, dil öğrenme sürecimize gerçek katkılar sağlayacak işlevsellikte olmalıdır. Bu noktada, kullanılacak olan kaynakların belirlenmesinin de önemli rolü vardır. Ayrıca hedefi somut hale getirmek için bir zaman çerçevesi içine alınarak başlangıç ve bitiş tarihleri de belirlenmelidir. Bunu yaparken hedeflerin zaman içinde değişebileceğini unutmamalı ve bazı ayarlamalar yapmamıza olanak veren esneklikte hedefler belirlenmelidir.
- Bundan sonraki süreçte ilerleme devamlı olarak takip edilmeli, gerekirse yeni koşullara göre planda bazı değişiklikler yapılmalıdır. Süreç için ne gerektiğini görmek ve aynı zamanda gelişimimizi takip etmek için birçok yöntem vardır. Örneğin; hedef defteri veya günlük, hedef belirleme uygulamaları, takip tablo ve çizelgeleri ile ilerleyişimizin kontrolünü kolaylıkla yapabiliriz. Böylece kendimiz için uygun hedefleri nasıl koyabileceğimizi ve bu hedeflere bağlı kalarak sistemli çalışmalarla nasıl ilerleyeceğimizi ve bu ilerlemeyi nasıl görebileceğimizi öğrenmiş olduk. Sonuç olarak dil öğrenme serüveni kişisel bir maceradır ve herkesin hedefleri kendine özgüdür. Bu hedeflerin belirlenmesi, kişinin motivasyonunu ve hedeflerine ulaşma olasılığını artırır. Kendi hedeflerimizi anlamak, başkalarının deneyimlerini değerlendirmek ve SMART hedeflerini belirlemek, dil öğrenme sürecimizi daha yapıcı ve etkili hale getirir.
Bu yazılanları uygulayıp yorumlarda fikrinii belirtin bakalım ki başarılarınızı bizimle paylaşın :D










Yorumlar
9 Ay Önce
Çok faydalı ve yol gösterici bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık