
Türkiye’de Yabancı Dil Kursları Furyası
- 9 Ay önce yazıldı
- Dil Sakinleri
- 195
- 5 dk da okunabilir
Ülkemizde yabancı dil öğrenimi çeşitli sebeplerden dolayı son yıllarda hızla arttı. Bu sebepler arasında özellikle iş dünyasında, uluslararası iş birliği ve küresel kariyer fırsatlarını değerlendirebilmek için yabancı dil bilen profesyonellere olan talebin artmasını gösterebiliriz. Ayrıca, turizm sektöründeki büyümenin de yabancı dil bilgisine olan talebi artıyor, çünkü turistlerle daha etkili iletişim kurma becerisi, sektörde iş bulma şansını yükseltebilir. Yani aslında globalleşen dünya ekonomisi ve iletişimi, bizleri yabancı dil öğrenmeye teşvik ediyor.
Elbette yabancı dile olan ilgi, yeni bir sektör haline gelen yabancı dil kurslarını hayatımıza dahil etmekte gecikmedi. Günümüzde de bu kursların popülaritesi yıldan yıla artış gösteriyor. Zamanla aralarındaki rekabetin de tırmanış gösterdiği bu kurslar; eğitim kalitelerini yükselterek akreditasyon sağlamak, sertifika işlevlerini genişletmek ve yabancı kültürleri en iyi şekilde tanıtmak için adeta birbirleriyle yarışır hale geldiler.
Yabancı Dil Kurslarının Amaçları
Aslına bakarsanız yabancı dil öğrenimi ile ilgili internette birçok ücretli ve ücretsiz kaynak veya eğitim bulmak mümkün. Ayrıca bu yöntemler kişilere, sadece amacına yönelik ve kişinin öğrenme hızına göre esnek bir çalışma fırsatı da sunmaktadır. Böylesine zengin içerikler ve beraberinde esneklikler sağlayan internet kaynakları mevcutken, dil kurslarının elbette farklı avantajlar sunabilir nitelikte olması beklenir.
Peki nedir bu avantajlar?
Öncelikle genel anlamda bakacak olursak kişilerin kurslara yönelmesinin başında gelen sebeplerden biri sosyal etkileşimdir. Benzer hayaller kurarak, benzer amaçlar için çalışan kişilerin bir arada çalışma yürütmesi veya sadece etkileşimde bulunması dahi kişiye motivasyon sağlayacaktır. Farklı deneyimlere ve bilgi düzeylerine sahip kişiler, bilgi ve tecrübe alışverişi yaparak birbirlerini destekleyebilirler. Ayrıca bir toplulukla birlikte ilerlemek, vazgeçmek veya çalışmayı ertelemekten alıkoyarak senkronize bir çalışma yürütmeye yardımcı olur. Özellikle öz disiplin konusunda zayıf kişiler için harika bir seçenek olacaktır.
Çalışma düzeninin sağlanması konusunda da yabancı dil kurslarının avantajları olabilir. Kurslar, katılımcılara belirli bir dil hedefine doğru adım adım düzenli bir şekilde ilerleme fırsatı sunar. Programlar, konu bazlı dersler, öğretmenler ve ödevler içerir. Ayrıca genellikle çalışmak için materyaller de sunar. Böylelikle nereden, nasıl, hangi sırayla ve neye çalışacağım diye düşünmenize gerek kalmaz. Gelişimin en doğru şekilde yürütülebilmesi için öğretmenler, katılımcılara hatalarını düzeltme ve dil becerilerini geliştirme konusunda geri bildirimde bulunurlar. Bu geri bildirimlere uygun şekilde çalışmaları yönlendirmek oldukça önemli olacaktır.
Bu Kursların Hiç Mi Olumsuz Yanları Yok?
Ne kadar kurs saatlerini seçme şansınız olsa da, derslere katılmak için yeterli vaktiniz yoksa veya bu kurs merkezlerine ulaşım konusunda zorlanıyorsanız elbette sizin için elverişli bir yöntem olmayacaktır. Ayrıca bütçeniz bu kurslar için uygun değilse, daha uygun fiyatlı veya ücretsiz yöntemler bularak da dil öğrenmeniz mümkün.
Bir başka açıdan bakacak olursak yabancı dil kurslarının ticari kaygılar taşıdığını da unutmamak gerekir. Eminim ki birçok kursun tanıtım stantlarına, anketörlerine ve hatta özel numaranızdan arayarak kişisel olarak sizi kurs hakkında bilgilendirme çabalarına şahit olmuşsunuzdur. Büyük bir ısrarla zamanınızı isteyerek kursun hizmetlerinden bahsederler ve bu sırada size dili öğrenme garantisi vermekten de çekinmezler.
Gerçekten herkes aynı sürede ve aynı çalışmayla bir dili iyi düzeyde öğrenebilir mi?
Eminim dil öğrenme garantisi veren kurs merkezleri de, bu sorunun cevabının ‘hayır’ olduğu konusunda hemfikirdir. Kursun verildiği kısıtlı süreç boyunca kişinin ne kadar çaba gösterdiği, ne kadar azimli olduğu, dilinin ne kadar gelişebileceğini belirleyen önemli unsurlardan bazılarıdır. Çalışmalar kursta geçirilen süre ile sınırlı kalmamalı, kişi kendi kendine de öğrendiklerini tekrar ederek ve kendini pekiştirerek eğitim sürecini daha verimli kılmalıdır.
Eğitim sürecini genellikle kurlar halinde bölen yabancı dil kursları, bir sonraki kura geçmek için kursiyerlerini sınava tabi tutabilir. Sınavı kimin uyguladığı veya hangi unsurları dikkate alarak puanladığına göre değişse de, kurs merkezinin başta vermiş olduğu öğrenim garantisi vaadi sebebiyle kursiyerlerin gereğince sınanmıyor olması muhtemel. Bu sebeple, kursiyerlerin kendi öz değerlendirmelerini yapmaları ve çalışmalarını kendi düzeylerine uygun şekilde yürütmeye çaba göstermeleri gerekebilir. Ayrıca bu durum, yabancı dil kurslarının ticari kaygılarının farkında olan işverenler için, geçerliliği konusunda ikna edilerek kurstan almış olduğunuz sertifikanın yetersiz sayılmasına da sebep olabilir.
Sonuç olarak, yabancı dil kursları, yapılandırılmış bir öğrenme deneyimi ve rehberlik sağlama konusunda önemli avantajlar sunar. Ancak, maliyet, zaman ve ticari kaygılar gibi dezavantajlar da vardır. Hangi yolun tercih edileceği, kişisel öğrenme hedeflerine, kaynaklara ve öğrenme tarzına bağlıdır. Fakat şu açıkça söylenebilir ki, bu kurslara katılım amacı sertifikasyon olmamalı, kursların imkanları dahilinde kendini geliştirmek amaç edinilmelidir.










9 Ay Önce
Eliize sağlık hocam isifade etti teşekkür ederim